کتاب تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی محمد مصطفی اسلامی
نگاه به وضعیت ،فرهنگی، اجتماعی اقتصادی و نظامی کشور های مسلمان امروز و مشاهده ضعف روحی و مادی آن و مداقه در نظام های سیاسی و وضع دولت های اغلب این کشور ها که در آن همه چیز حاکی از احساس حقارت و ناتوانی است روشن می سازد که از مهمترین علت های این وضع بیگانگی و بریدگی این کشور ها و ملت ها از گذشته های تاریخی خود و مجد و عظمتی است که از ورای قرن ها می تواند هر انسان ضعیف و نومید را به حرکت و تلاش امیدوارانه سوق دهد. با سایت طاقچه ایرانی برای ادامه مطالب همراه باشید.
خلاصه کتاب تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی
می توان گفت در کتاب تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی اثر محمد مصطفی اسعدی، جنبه دوم کاستی ها شکست ها آسیب ها و رویداد های تلخی است که در تاریخ یک ملت به ثبت رسیده است پرسش مهم این است که آیا نگه داشت و یادآوری این وقایع در حافظه تاریخی و گاه بازخوانی آن باعث نمی شود که ملتی احساس حقارت کند؟ در پاسخ باید به واژه عبرت که همواره به عنوان خاصیت و فایده تاریخ شمرده شده، توجه نمود. عبور پند گیرانه از رویداد های تاریخی و درس گرفتن از آنها با هدف تکرار نشدن یک اشتباه راهبردی که عقب ماندگی یک ملت را به دنبال دارد کارکردی مهم در مطالعه پیشینه ملی به شمار می رود؛ هر چند این جنبه دوم به تاریخ یک جمعیت اختصاص ندارد و مطالعه تاریخ تمام ملل می تواند چنین فوایدی را برای یک جامعه در پی داشته باشد. بنابراین مطالعه تاریخ خودآگاهی جمعی را به دنبال دارد که ناظر به نقاط مثبت و منفی تاریخی است و در جانب نقاط مثبت نیز ایجاد خود باوری می کند؛ تا این عامل با زدایش خود باختگی به عنوان مانع حرکت، جامعه در تقویت روحیه جمعی مفید باشد.
PDF کتاب تاریخ و تمدن اسلامی
سر آغاز و منشأ تمدن اسلامی به قرن هفتم میلادی و مقارن با بعثت پیامبر خاتم در سرزمین حجاز باز می گردد در این زمان تمدن های متعددی در شرق و غرب عالم وجود داشت که برخی از آنها تمدن های شاخصی به شمار می رفتند در شرق، تمدن ایران به عنوان یکی از دو تمدن قدرتمند جهان شناخته می شد که با حاکمیت دودمان ساسانی 226 – 224 میلادی بر بخش وسیعی از مناطق جنوب غرب آسیا تسلط داشت. به گزارش تاریخ تمدن این سرزمین در دیوان ها و نظام های اداری معماری، صنعت و نیز ارتش دارای وسعت و قدرت بود این در حالی است که شواهد متعدد حاکی از وجود چالش هایی است که حکومت ساسانیان را با مشکلات جدی مواجه کرده و آنان را به شدت آسیب پذیر ساخته بود هر چند پیش از این حمله و غلبه اسکندر مقدونی ثابت کرده بود که پادشاهی ایران در عین قدرت آسیب ناپذیر شناخته نمی شود.
تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی pdf
در بعد اجتماعی ضوابط ارتباط با آحاد جامعه را ناظر به آینده افراد و گروه ها در نظر می گیرد برای مثال در روابط دوستانه به آینده این روابط توجه داشته و می فرماید: «هیچ دوستی دوست نخواهد بود تا زمانی که در سه وضعیت از دوستش مراقبت کند در هنگام گرفتاری؛ در هنگام غیبت غیاب و در هنگام مرگ هنجارهای مربوط به ازدواج را نیز با لحاظ این رویکرد مشخص کرده و میفرماید اگر» خواستگاری نزد شما آمد که اخلاق و دیانت او را میپسندید فرزندتان را به ازدواج او در آورید و اگر چنین نکنید، در زمین فتنه و فساد بزرگ پدید خواهد آمد. روشن است که این آموزه نسبت به پیامدهای منفی سخت گیری در ازدواج، آینده نگری کرده است.
کتاب تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی pdf رایگان
در پاسخ باید گفت معنا و مفهوم تمدن اسلامی انطباق همه جانبه اضلاع و اجزای این تمدن با فرهنگ اسلامی نیست؛ بلکه تمدن اسلامی تمدنی برخاسته از فرهنگ اسلامی است که توسط امت اسلامی به عرصه ظهور رسیده است؛ هرچند در بخشهایی از نمود خود همسان با فرهنگ اسلامی نبوده باشد؛ یعنی نرم افزار تمدن اسلامی فرهنگ اسلامی است و بخش سخت افزاری آن توسط مردمان و حاکمانی پدید آمده که ممکن است التزام همه جانبه به اسلام نداشته باشند ،بنابراین تمدن اسلامی آیینه تمام نمای فرهنگ اسلامی نیست؛ بلکه آیینه تمام نمای عملکرد مسلمانان در قبال فرهنگ اسلامی است. علاوه بر اینکه در بخشهایی از تمدن آیینه واکنش و اثرگذاری تمدن های دیگر بر تمدن اسلامی نیز بوده است؛ چنان که به نقش انحطاطی یورش مغولان و جنگهای صلیبی اروپاییان در این مسئله خواهیم پرداخت.
کتاب تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی pdf دانشگاه ازاد
مهم ترین مؤلفه در فرهنگ ادیان الهی به صورت عام و در دین اسلام به صورت خاص توجه به معنویت بر پایه توحید و خداباوری است که بر تمام ابعاد زندگی انسان اثرگذار است معنویت ناظر به باور ارتباط روحی و قلبی انسان مسلمان با خدا و اولیای الهی و نیز تعهد و مسئولیت پذیری وی نسبت به حیات جاودان اخروی تعریف میشود و حسن اعتقاد به آن، ضامن هنجارمندی و اخلاق مداری انسان است برای مثال فرهنگ اسلامی به مسلمانان می آموزد که در ارتباط با جهان پیرامون خود قبل از هر چیز خدا را در نظر بگیرند؛ همچنان که امیرالمؤمنین علی فرمود تقوای الهی را در مورد بندگان خدا و سرزمینهای خدا رعایت کنید براساس این پیش از هر عامل فرهنگ ساز دیگری مانند ،قانون تقید قلبی انسان به خدا در بعد اجتماعی و سرزمینی میتواند هنجارمندی به دنبال بیاورد.
جزوه تاریخ و فرهنگ تمدن اسلامی
فارغ از فرهنگ عمومی مسلمانان در هر دوره از تاریخ تمدن اسلامی و اینکه چه میزان با دو عامل پیشین انطباق داشته یا نداشته فرهنگ معیار اسلامی ویژگیهایی دارد که آن را به عنوان یک فرهنگ ،جامع کامل و بی نقص به همگان شناساند. شایسته یادآوری است که فرهنگ ،اسلامی با ادیان توحیدی و به طور کلی با فرهنگ جریان نبوت در طول ،تاریخ، همسو بوده و نقطه تکامل تمام آنها شناخته می شود. باور به توحید معاد و نبوت در اسلام، هنجاری متفاوت از دیگر ادیان تلقی نشده است؛ بلکه نقطه سرانجام آن در مسیر نبوت و جریان نهضت انبیا شناخته می شود. این در حالی است که ادیان توحیدی در برخی مسائل آمیخته به خرافات و انحرافات شده اند. اکنون سؤال مهم این است که ویژگیهای تمدن ساز فرهنگ اسلامی چیست؟ به دیگر سخن این فرهنگ چه ویژگیهایی داشت که به عنوان عامل مهم تمدن سازی لحاظ میشود؟ در پاسخ مهمترین ویژگیهای فرهنگ اسلامی چنین فهرست میشود.
نمونه سوالات تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی دانشگاه آزاد
اهتمام به معنویت عقل و علم در عملگرایی نظام رفتاری فرهنگ اسلامی نمود یافته است. دین اسلام همواره از انسان عمل پسندیده و صالح میطلبد؛ صاحبان گفتارهای بی عمل را نکوهش کرده تصریح میکند که خدا عمل هیچ عاملی را تضییع نمیکند؛ برخی اعمال را شیطانی میشمارد معیار رتبه بندی انسانها را اعمال آنها میداند و در نهایت زندگی دنیا را عرصه عمل و حیات اخروی را عرصه محاسبه عمل معرفی می نماید و به همین منظور بر کار و فعالیت و سخت کوشی تأکید دارد و هر نوع بیکاری را نکوهیده میداند.
دانلود کتاب تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی محمد مصطفی اسعدی
خاستگاه این پرسش به طور عمده، نقاط ضعف، مسلمانان اعم از حاکمان و مردم در پایبندی به فرهنگ اسلامی از یک سو و دشواری دستیابی به فحوای اصلی دین و گونه گونی فهم های گاه متعارضی و انتساب همه آنها به اسلام از سوی دیگر است. لذا برای منتسب نکردن معایب مسلمانان به اسلام و فرهنگ اسلامی شاید بهتر باشد این پدیده را به افراد نسبت بدهیم تا به فرهنگی که بر درستی و کمال آن تأکید داریم. به بیان دیگر از آنجا که مفاسد حکومتی جنگهای داخلی فرقه های انحرافی و موارد دیگر در بستر همین تمدن شکل گرفته اند باید این تجربه تاریخی را منسوب به مسلمانان بدانیم.
فهرست کتاب تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی محمد مصطفی اسعدی:
مفهوم شناسی
- عناصر پیدایش تمدن
- عوامل مانایی و اعتلای تمدن
- بعثت نبوی و تولد فرهنگ اسلامی
شکوفایی تمدن اسلامی
- ویژگی های تمدن ساز فرهنگ اسلامی
- نقش تمدن های معاصر در تمدن اسلامی
- شکوفایی علمی در تمدن اسلامی
نهاد های مدنی در تمدن اسلامی
- نماد های حکومتی
- نماد های اداری
- نهاد های دینی
گونه شناسی هنر و معماری در تمدن اسلامی
- نشانه های هنری در فرهنگ اسلامی
- ویژگی های هنر اسلامی
- تنوع هنر در تمدن اسلامی
تاثیر تمدن اسلامی بر غرب
- بی عدالتی ساختاری و نظام طبقاتی
- خرافه گرایی و علم گریزی
- خشونت و جنایت گسترده
PDF کتاب هنر رنگ عربعلی شروه
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️